Zorg

Hospices, palliatieve en terminale zorg

Hospices, palliatieve en terminale zorg

Een hospice is een verblijfhuis voor mensen met een levensverwachting van ongeveer drie maanden. Er is 24 uur per dag een team met een arts, verpleegkundigen, verzorgenden en vrijwilligers aanwezig. De wens van de cliënt staat centraal. De indicatieaanvraag gaat meestal via de huisarts, specialist, of het zorgteam van de ziekenhuisafdeling. Het is mogelijk zelf een aanvraag bij het CIZ in te dienen.

Palliatieve en terminale zorg
Niet de behandeling van de ziekte, maar de kwaliteit van het leven tot aan het sterven staat voorop. Hierbij gaat het om het verlichten van lichamelijke pijn en ondersteuning op psychisch en sociaal gebied bij het afscheid nemen van het leven. Terminale zorg is het laatste deel van de palliatieve fase; de doodsverwachting varieert van enkele dagen tot enkele weken. 

Hospice De Duinsche Hoeve Rosmalen  hospicededuinschehoeve.nl 

Hospice Francinus de Wind Waalwijk hospicefdw.nl

Hospice Betlehem Nijmegen hospicebetlehem.nl

Hospice ‘Bijna Thuis Huis Oase’ Oss  hospicedeoase.nl
De Oase is een Bijna Thuis Huis en werkt met vrijwilligers en familie; de zorg wordt geleverd door een thuiszorginstelling en de eigen huisarts van de patiënt (indien mogelijk, anders wordt door Oase een huisarts in Oss gezocht). 

Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg  vptz.nl
De vrijwillige terminale zorg is aanvullend op de zorg van de Thuiszorg of de zorginstelling en gratis. De vrijwilliger blijft een aantal uur per dag bij de zieke, waardoor de mantelzorger meer ruimte voor zichzelf krijgt. De stichting is 24 uur per dag en 7 dagen per week telefonisch bereikbaar. Mogelijk in de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Boxtel, Haaren, Schijndel, Sint-Michielsgestel, Vught en de plaatsen Vlijmen, Nieuwkuijk en Haarsteeg.

Stichting Levenseindekliniek Den Haag levenseindekliniek.nl
Is bedoeld voor mensen met een stervenswens die aan de zorgvuldigheidseisen van de euthanasiewet voldoen, maar van wie de behandelend arts geen euthanasie of hulp bij zelfdoding kan of wil geven.Meer informatie over mantelzorg in de eindfase vindt u op: Agora.nl en Ongeneeslijk ziek.nl
Voor professionals heeft Mezzo op uitleenbasis een handreiking 'mantelzorgondersteuning in de palliatieve fase'.

Laatst bijgewerkt op: 06 juni 2017

Naar boven