Wonen

Wonen voor ouderen en mensen met een beperking 2

Wlz en wonen

Vanaf 2013 zijn er verschillende woonvormen rond een woonzorgcentra mogelijk:

  • Zelfstandige zorgappartementen (=extramurale zorg) in een woonzorgcentrum.  De bewoner van dit zorgappartement woont zelfstandig en wordt geacht zoveel mogelijk zelf te doen. Het wonen en zorgen wordt apart gefinancierd. De cliënt betaalt zelf voor het wonen via huur of koop. Men kan op basis van indicatie ondersteund worden bij de persoonlijke verzorging en het huishouden. Deze zorg kan geleverd worden (ZIN of Pgb) door een zorgorganisatie die mens zelf kiest. In ’s-Hertogenbosch verloopt de toewijzing van huurwoningen en zelfstandige zorgappartementen via woonservicedenbosch.nl.
  • Intramurale  zorg (= wonen in een instelling) In een verpleeghuis krijgt de cliënt intensieve zorg. Cliënten kunnen er ook terecht als er zware medische behandelingen nodig zijn door ernstige lichamelijke of psychische beperkingen. Bijvoorbeeld na een hersenbloeding of bij dementie. Een verblijf in een verpleeghuis hoeft niet altijd langdurig te zijn. Zoals bij herstel na een ongeluk of tijdens de vakantie van mantelzorgers. In het verpleeghuis werken meer behandelaars zoals bijvoorbeeld verpleegkundigen, fysiotherapeuten en logopedisten.

Laatst bijgewerkt op: 28 oktober 2016

Naar boven

Wmo en aanpassingen in de woning

De komende jaren gaan mensen langer thuis wonen. Er zijn veel producten / hulpmiddelen / woningaanpassingen, die het dagelijks leven binnen de thuissituatie kunnen vergemakkelijken. Denk aan een scootmobiel of een rolstoel. Op de lange termijn is het ook mogelijk grotere woningaanpassingen te laten verrichten. Bij het gemeentelijk zorgloket is het mogelijk een Wmo aanvraag in te dienen om producten en diensten aan te vragen zoals vastgesteld in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo).

Waar helpt de gemeente bij? Dat hangt af van uw persoonlijke situatie. In een gesprek bekijkt de Wmo-consulent(e) welke problemen u hebt en wat de beste oplossing voor u is. Iedere situatie is anders en dus is er voor iedereen een andere oplossing. Ze kijken daarbij naar:

  • Wat u zelf nog kunt;
  • Welke mensen in uw omgeving kunnen helpen, en;
  • Welke andere oplossingen er zijn.

De gemeente kiest altijd voor de goedkoopste en meest geschikte oplossing.

Laatst bijgewerkt op: 28 oktober 2016

Naar boven