Welzijn & hulpverlening

Hulpmiddelen en assistentie

Hulpmiddelen en assistentie

Kijk ook op de Vilans hulpmiddelenwijzer

https://www.hulpmiddelenwijzer.nl

Op deze webpagina wordt informatie geboden over hulpmiddelen op de volgende terreinen:

Communicatie/eten en drinken/huishouden/beweging/ontspanning/persoonlijke verzorging/werken en studeren/wonen en zorgen en verzorgen.

Ook worden hulpmiddelen ingedeeld naar verschillende gezondheidsproblemen/beperkingen zoals:

ADHD of ADD, beroerte (CVA), blind of slechtziend zijn, incontinentie, COPD, dementie, dwarsleasie, dyslexie, epilepsie, hartklachten, huidziekten, obesitas, Parkinson, reuma en artritis, slechthorend of doof zijn, spierziekten, het dragen van een stoma en een verstandelijke beperking.

Webwinkel Mooihandig.nl
Dit is een webwinkel met producten en hulpmiddelen om zelfstandig functioneren te bevorderen. Met name voor ouderen en mensen met een beperking. Levert o.a. aangepaste serviezen en handige spullen voor het huishouden. Voor meer info zie Mooihandig.nl

Medux.nl
Medux is een bundeling van onafhankelijke bedrijven (Ligtvoet, Medipoint en vele andere) die zorg-, comfort- en mobiliteitsproducten aanbieden. Zij bieden via deze bedrijven zorg voor welzijn in de breedste zin van het woord voor zowel consument als zorgprofessional.

Vivent Thuiszorgwinkel en Uitleenpunt
Vivent Thuiszorgwinkel heeft een uitgebreid assortiment aan hulpmiddelen op het gebied van wonen, werk en mobiliteit. Artikelen kan men hier lenen, huren en kopen (ook tweedehands). Denk hierbij aan bedden, matrassen, hulpmiddelen voor douche, toilet en huishoudelijke zaken, rollators en scootmobielen. Ook kan men terecht voor informatie over hun services en maatwerk-diensten, zoals auto- en woningaanpassingen. Kijk op info@viventwinkel.nl

Ouderdomsshop
In deze winkel worden hulpmiddelen op het gebied van mobiliteit, zoals scootmobielen, rollators en rolstoelen verkocht. Ook wordt service en onderhoud geboden van scootmobielen, en accu’s. Daarnaast richt de ouderdomsshop zich op verkoop en verhuur van hulpmiddelen als sta-op stoelen en bedden, nieuw en tweedehands. In de winkel zijn ook hulpmiddelen voor slechtzienden en ADL producten te koop.

Het doel is de mobiliteit van mensen met een functiebeperking te vergemakkelijken.

Tevens zijn zij organisator en sponsor van de Eerste Bossche Scootmobiel Club (EBSC). Deze club organiseert in het seizoen elke 3 weken een leuke toertocht met de scootmobiel door én rond 's-Hertogenbosch en omgeving. Een inschrijfformulier is te verkrijgen bij de winkel of via de website www.scootmobielclubdenbosch.webklik.nl

Kijk op ouderdomsshop.nl

Geheugenwinkel Tilburg
De Geheugenwinkel maakt deel uit van het Dementie Ondersteuning- en Trainingscentrum Midden-Brabant (DOT). In de winkel is uitgebreide kennis van het geheugen en geheugenproblematiek aanwezig en een breed assortiment hulpmiddelen op dit gebied verkrijgbaar.

Voor iedereen die te maken heeft met geheugenverlies en behoefte heeft aan praktische hulpmiddelen en advies. Kijk op geheugenwinkel@dewever.nl

Student aan huis
ICT-studenten worden ingezet voor computerhulp aan huis. De studenten nemen de tijd en leggen duidelijk uit. Er worden ook computerlessen aangeboden; individueel, in een groep of via een computercursus voor senioren.

Voor alle mensen die vragen hebben op het gebied van computers, internet en e-mail, mobiele apparaten, printers en (digitale) televisies en fototoestellen.  Bij hulp aan huis worden voorfietskosten berekend (€ 9 per afspraak) +  € 7 per kwartier (minimale afname 30 min.) Daarnaast wordt € 12 per jaar voor het lidmaatschap berekend, dat ingaat bij de eerste afspraak.

Kijk op studentaanhuis.nl

Vegro Verpleegartikelen
Een bedrijf met een landelijke dekking aan thuiszorgwinkels en uitleenpunten, een webwinkel en meerdere distributiecentra vanuit waar de uitleen, verhuur en verkoop van verpleegartikelen en hulpmiddelen wordt verzorgd. Kijk op de site vegroverpleegartikelen.nl

Alles zelf.nl
Alleszelf.nl is een (landelijk) platform dat zich richt op ouderen en hun eigen kracht centraal stelt. Alleszelf.nl biedt informatie over diensten en oplossingen welke ouderen helpen langer en beter zelfstandig te wonen tot op de hoogste leeftijd. Op de site is uitgebreide informatie te vinden op velerlei gebied, beschikbaar voor iedereen en in het bijzonder voor ouderen zelf, mantelzorgers en hulpverleners.

Bureau tot uw dienst
Het motto van Bureau tot uw dienst is 'Meer welzijn is minder zorg'. Zij bieden hulp of ondersteuning op maat, waarbij de vraag en het welzijn van de zorgvrager leidend zijn. Voorbeelden zijn kleine diensten zoals boodschappen, gezelschap, meegaan naar (verre) familie, administratie etc. Daarnaast organiseren zij dagtochten voor senioren. Ook voor diegenen die rolstoelgebonden zijn. Er gaat tijdens hun uitjes altijd een verpleegkundige mee. Kijk voor info op bureautotuwdienst.nl

Rolstoel en scootmobiel (Welzorg en Wmo)
Voor mensen die zich vanwege een ziekte of beperking niet goed kunnen verplaatsen, kan een rolstoel of scootmobiel een oplossing zijn.

Heeft iemand langer dan 6 maanden een rolstoel of scootmobiel nodig? Dan valt het gebruik misschien onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Heeft iemand maar af en toe een rolstoel nodig om naar buiten te gaan? Dan moet men zelf een rolstoel kopen, huren of lenen. Bijvoorbeeld bij Welzorg

Voor een rolstoelvoorziening betaalt men geen eigen bijdrage. Voor een scootmobiel betaalt men wel een eigen bijdrage. Op de website van het CAK kan een proefberekening worden gemaakt.

De procedure is dat men eerst een afspraak maakt met de Wmo-consulent. Die verwijst naar Welzorg, men bekijkt wat de beste oplossing voor de aanvrager is. En of het mogelijk is samen met andere mensen gebruik te maken van een rolstoel of scootmobiel. Het voordeel van deze pool is dat men geen eigen bijdrage hoeft te betalen, geen stalling nodig heeft en geen kosten maakt voor onderhoud en reparatie. 

Zie ook gemeente 's-Hertogenbosch.nl/ondersteuning en zorg.

De Winkel die Werkt
Biedt hulp aan in en rondom het huis. Zij bieden werkervaringplekken aan jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt die een vak willen leren.

De Winkel die werkt richt zich met hun hulp en diensten op o.a. hulpbehoevenden, zelfstandig wonende ouderen en mantelzorgers.

Na het plaatsen van een order nemen zij contact op, bekijken op afspraak de situatie ter plekke en geven daarna een inschatting over uren en kosten, vrijblijvend. Ook worden in de werkplaats spullen gerestaureerd en in de winkel te koop aangeboden. Kijk op de winkel die werkt.nl.

Alarmeringssystemen, valdetectie en veiligheid

Alarmnummers

 • 112 voor Politie, Brandweer, Ambulance bij spoed
 • 0900 88 44 Politie (bij niet dringende zaken zoals diefstal, vernieling etc)
 • 088 0208 208 Brandweer (bij niet dringende zaken zoals wateroverlast of kleine buitenbrandjes)
 • 0800 7000 Meld Misdaad Anoniem
 • 0800 8112 Politie teksttelefoonlijn doven/slechthorenden

Allereerst, het is aan te bevelen in de eigen mobiele telefoon een ICE (In case of emergency) nummer te zetten: het telefoonnummer van de contactpersoon in geval van nood. Alle hulpdiensten zoeken op dit nummer.

Personenalarmering
Personenalarmering is een alarmeringssysteem om hulp op te roepen. De persoon in nood bedient een knop waarmee een meldpost wordt gewaarschuwd. De meldpost is dag en nacht bereikbaar.

Een passend alarmeringsysteem geeft extra zekerheid en veiligheid. De alarmering kan op verschillende manieren geregeld zijn, bijvoorbeeld:

 • een knop in huis
 • een zendertje aan een koord om nek of pols
 • een mobiele telefoon
 • een broekriem met een zendertje

Mobiele personenalarmering is bijvoorbeeld geschikt voor mensen met geheugenproblemen die kunnen verdwalen als zij alleen naar buiten gaan.

Alarmering is er voor mensen die in noodsituaties hulp in willen roepen.

Het alarmeringssysteem is bedoeld voor noodsituaties. Bijvoorbeeld:

 • Men is gevallen in huis en kan niet bij de telefoon komen.
 • Men voelt zich niet goed, bijvoorbeeld door plotselinge benauwdheid, duizelingen of angst.
 • Men komt buitenshuis in de problemen, bijvoorbeeld als men valt of de weg niet meer weet.
 • Problemen met een injectie die men zelf zet vanwege een ziekte.

Er zijn verschillende systemen, met specifieke functies:

 • alarmering die alleen binnenshuis functioneert
 • alarmering binnen- en buitenshuis, met GPS-locatiebepaling zodat men kan zien waar de persoon zich bevindt
 • mogelijkheid tot het instellen van een geo-zone (een fictieve cirkel om de leefomgeving heen, waarbij een signaal wordt afgegeven als de persoon zich buiten die cirkel bevindt

Ook zijn er verschillende vormen van alarmopvolging:

 • alarmopvolging door eigen familie/vrienden/buren/mantelzorgers
 • alarmopvolging door een centrale
 • alarmopvolging door een zorginstelling

Kijk dus goed bij de verschillende aanbieders wat zij precies bieden en in welke vorm.

Vergoeding
Als men een medische indicatie heeft van de huisarts of een medisch specialist, kan men de zorgverzekeraar om een vergoeding vragen. De meeste zorgverzekeraars hebben een overeenkomst met CSI Service voor alarmsystemen. De zorgverzekeraar betaalt de aansluitkosten en een deel van de maandelijkse kosten voor een personenalarmering, mits sprake is van medische noodzaak.

Mocht dit niet het geval zijn dan bestaat er de mogelijkheid Bijzondere bijstand aan te vragen bij de gemeente: zie https://www.s-hertogenbosch.nl/bijzondere-bijstand.html

Aanbieders personenalarmering en/of valdetectie

CSI Service
CSI Service Personenalarmering heeft een overeenkomst met de meeste zorgverzekeraars. De zorgverzekeraar betaalt de aansluitkosten en een deel van de maandelijkse kosten voor een personenalarmering, mits sprake is van medische noodzaak. De cliënt draagt een zender met een alarmknop, in huis staat een alarmapparaat dat aangesloten is op een vaste telefoon. Bereik: alleen in en direct rond de woning. De door de gebruiker opgegeven contactpersonen worden door de meldkamer gealarmeerd wanneer men het alarm gebruikt.

Kijk voor meer informatie op: csiservice.nl/telefoon 040 - 258 01 55
 
Vivent Alarmering 
Vivent Alarmering biedt de mogelijkheid om in noodsituaties in en rond het huis hulp in te roepen van anderen. Het basispakket bestaat uit een alarmapparaat en een draagbare zender die gedragen kan worden met het bijgeleverde halskoord of polsband. Met de draagbare zender wordt met één druk op de knop hulp ingeroepen. Er gaat dan automatisch een alarm naar de meldcentrale waarna de benodigde hulp wordt geregeld.

Sociale alarmopvolging met eigen contactpersonen

Bij sociale alarmopvolging heeft men bij de aanmelding de namen en telefoonnummers van minimaal twee, liefst drie contactpersonen nodig, bijvoorbeeld familieleden, kennissen of buren, zodat zij als er alarm wordt gemaakt te hulp kunnen komen. Zij dienen in het bezit te zijn van de huissleutel en moeten binnen 30 minuten bij de melder thuis kunnen zijn. Ook kan men gebruik maken van een sleutelkluisje. Deze is o.a. verkrijgbaar in de Vivent/Welzorg Thuiszorgwinkel.

Professionele alarmopvolging van Vivent

Mocht men geen contactpersonen in de nabije omgeving hebben, dan biedt Vivent de mogelijkheid om geholpen te worden door een medewerker van Vivent. De toegang tot de woning dient wel geregeld te zijn en bekend bij de alarmcentrale. Hiervoor heeft een sleutelkluisje de voorkeur. 

Meldcentrale Vivent Alarmering 24 uur per dag bereikbaar

De meldcentrale is 24 uur per dag bereikbaar voor het afhandelen van alarmoproepen en meldingen. Op het moment dat de melding binnenkomt, zien de verpleegkundig centralisten de persoonlijke gegevens van de melder op hun computerscherm in beeld. De klant kan met hen praten via het alarmapparaat. Vervolgens kunnen zij snel beoordelen welke hulp ingeroepen moet worden en wordt dit onmiddellijk geregeld.

Vergoeding via Zorgverzekeraar

Zorgverzekeraars houden zich bij de boordeling van een aanvraag vergoeding personenalarmering aan het Reglement hulpmiddelen, onderdeel van de verzekeringsvoorwaarden van de eigen zorgverzekering .

Aanvragen Vivent Alarmering

Via Vivent kan gebruik gemaakt worden van twee organisaties die personenalarmering aanbieden: FocusCura en CSI service. CSI service biedt tevens de mogelijkheid om een mobiel alarm (met GPS plaatsbepaling) te leveren. Klik hier voor de tarievenlijst van FocusCura
Klik hier voor het aanmeldformulier van FocusCura
Klik hier voor de tarieven en aanmeldformulier van CSI service

Kijk voor meer informatie op: vivent.nl/alarmering Telefoon 088 - 163 70 00

Wuzzi Alert
Wuzzi Alert is een mobiel alarm wat overal werkt, zowel binnen als buiten, in heel Europa.
Wuzzi is een mobiel alarmsysteem waarvoor geen vaste telefoonaansluiting nodig is. De gebruiker draagt een klein lichtgewicht mobiel apparaatje in de vorm van een hanger, clip of horloge met de mogelijkheid van ingebouwde valdetectie. Ook wordt Wuzzi Alert gebruikt om overal vindbaar te zijn of automatisch te alarmeren als de klant te ver weg gaat. Wuzzi Alert is eenvoudig in gebruik en kent geen installatie.

Wuzzi Alert heeft verschillende varianten van alarmering, met verschillende mogelijkheden tot alarmopvolging.  Met 1 druk op de knop staat de gebruiker sociaal (familie, buren die 1-voor-1 gebeld worden) of professioneel (24/7 alarmcentrale van Wuzzi Alert) in contact. Hierbij is de positie bekend en kan er met elkaar gesproken worden.

Bij Wuzzi Alert Sociaal bepaalt men zelf wie er op de alarmlijst komen. Dit zijn meestal familie, buren of mantelzorgers. Bij een alarmsituatie worden deze contactpersonen één voor één gebeld, net zo lang totdat er contact is.  

Bij de professionele alarmopvolging wordt meer dan 70% van de binnen gekomen meldingen opgelost per telefoon welke wordt beantwoord door de centralisten van Wuzzie Alert. Bij urgentie worden de hulpdiensten ingeschakeld met een contactpersoon. Wanneer de melding minder urgent is, worden de sociale contactperso(o)n(en) één voor één gebeld en gevraagd de melder te helpen.

Er kan gebruik worden gemaakt van een sleutelkluisje, welke overigens niet wordt geleverd door Wuzzi Alert.

Voor meer info: wuzzialert.com Telefoon 088 - 800 77 88

BrabantZorg Alarmering
De personenalarmering van BrabantZorg regelt hulp in geval van nood. Na indrukken van de alarmknop krijgt men binnen maximaal 30 minuten professionele hulp aan huis. Dat geldt dag en nacht, 365 dagen per jaar.

Hoe werkt het?

Men ontvangt een zender die men, in de vorm van een ketting of armband, om de hals of pols draagt. In geval van nood geeft men met één simpele druk op de knop aan dat men hulp nodig heeft. Via een alarmtoestel in de woning volgt er een directe spraakverbinding met een medewerker van BrabantZorg. De medewerker vraagt wat er precies aan de hand is en zorgt voor de juiste hulp.

Voor het alarmtoestel is het nodig dat men beschikt over een vaste telefoonlijn (analoog of digitaal). Een monteur komt het alarmtoestel installeren. Om zorg te kunnen leveren, is het belangrijk dat de medewerker van het thuiszorgteam de woning binnen kan. De verantwoordelijkheid voor de toegang tot uw woning ligt bij de klant.

Voor personenalarmering sluit men een abonnement af waarvan de kosten maandelijks betaald moeten. Men kan een abonnement afsluiten voor ongeveer € 1,- per dag, dit is inclusief de huur van het alarmtoestel en, ervan uitgaande dat u een zorgindicatie heeft, de alarmopvolging (het sturen van een medewerker). Deze kosten zijn exclusief sleutelkluis. Wanneer men geen zorgindicatie heeft kan men het beste contact opnemen met BrabantZorg in verband met de kosten van alarmopvolging.

Voor meer informatie: https://www.brabantzorg.eu/zorg-bij-u-thuis/Paginas/personenalarmering.aspx Telefoon 088 - 998 5555

Welzijnservices
Personenalarmeringssysteem: met één druk op de knop wordt de meldkamer van Welzijnservices gealarmeerd, via (beeld)bellen. De centralist op de meldkamer zorgt voor een snelle en efficiënte afhandeling van de meldingen. Deze meldkamer is 24/7 bemand voor verschillende soorten personenalarmeringssystemen.

Kijk voor meer informatie op: welzijnservices.nl

VOS Veilig Op Stap
VOS biedt een multimediaal oproepsysteem aan: mobiel, sms, e-mail en website. Er is geen vaste telefoonaansluiting nodig. De cliënt draagt een locator met een ingebouwde mobiele telefoon en satellietnavigatie. Er wordt contact gelegd met maximaal 5 door de gebruiker opgegeven telefoonnummers. Systeem is inclusief valpreventie. Bereik: binnen en buiten de woning onbeperkt.

Kijk voor meer informatie op: veiligopstap.nl

Witte Kruis Internationaal Medisch Alarmsysteem (Witte Kruis IMA)
De Witte Kruis Alarmpenning is een medisch hulpmiddel dat gedragen wordt als een sieraad. Met de alarmpenning draagt men zijn/haar medische gegevens met zich mee, zodat hulpverleners in geval van nood direct over belangrijke informatie beschikken. De SOS armbanden en medische kettingen van Witte Kruis zijn worden daarnaast gekoppeld aan het medisch spoeddossier van de drager van de penning. Dit dossier is door medici met één telefoontje naar de alarmcentrale op te vragen. Zo komen helpers niet voor verrassingen te staan, en kan men zo snel mogelijk geholpen worden. Alleen geautoriseerde hulpverleners mogen de medische dossiers opvragen bij de IMA-centrale.

Het IMA is met name van belang voor mensen met medische aandoeningen die niet direct herkenbaar zijn voor hulpverleners. 

Voor meer informatie: internationaalmedischalarmsysteem.nl
 
Sleutelkluisje
Een veel gebruikte methode voor het veilig opbergen van de huisdeursleutel is een sleutelkluisje. Met een (pin)code kan een hulpverlener of sleutelhouder het kastje openen. Het kastje wordt bij voorkeur buiten het zicht opgehangen. Het is raadzaam een kastje met een politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) aan te schaffen. Het kastje is te verkrijgen via de thuiszorgoranisatie of via bijvoorbeeld internetwinkels. 

Websites algemene info:
Valpreventie: veiligheid.nl  

Laatst bijgewerkt op: 04 juli 2017

Naar boven