Mantelzorg

Financiële & ondersteunende regelingen 1

Steun, advies en emotionele begeleiding

Zorgen voor een ander brengt vaak emoties met zich mee. Praten hierover kan helpen om hiermee om te gaan. Dit kan met mensen die in een vergelijkbare situatie zitten. Maar ook met vrienden, familieleden of professionele dienstverleners. Organisaties kunnen ook helpen met praktische vragen, bijvoorbeeld over vergoedingen, belastingen en het regelen van de zorg. Neem contact op met de Mantelzorglijn of de Sociaal Juridische Dienst van Mezzo of bel met Welzijn Divers, steunpunt Mantelzorg.

Individuele ondersteuning
Individuele ondersteuning is mantelzorgondersteuning met persoonlijke begeleiding, waarbij wordt gekeken welke vorm van ondersteuning het best past. Het ondersteunen van mantelzorgers is maatwerk en start altijd met een persoonlijk gesprek. Met een mantelzorgconsulent worden vragen en behoeften besproken. Hierbij is het belangrijk om thuissituatie en mantelzorgtaken goed in beeld te krijgen. Naar aanleiding hiervan worden verdere afspraken gemaakt. De ondersteuning vindt plaats in de thuissituatie of desgewenst op een andere locatie. Vanaf januari 2015 is er in elk wijkplein van Divers een spreekuur voor mantelzorgers. 
Ook is het mogelijk deel te nemen aan het panel. Voor de mantelzorgers die mee willen denken, zich willen laten horen, een mening hebben over bepaalde mantelzorgzaken: neem deel aan het panel. Dit kan via steunpunt Mantelzorg Divers of Mezzo (online).

Sensoor
De telefonische luisterlijn Sensoor is 24/7, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek, hun zorgen of problemen willen delen. Dit kan ook per mail en per chat. Kijk op sensoor.nl

Steun uit eigen omgeving
Als de mantelzorgtaken een zware belasting gaan vormen en u niet meer aan andere dingen toe komt of u het gevoel heeft in een isolement te raken, dan is het goed om te kijken of er mensen in uw sociale netwerk zijn die u kunnen helpen. Enkele tips: 

Sociaal netwerk als ondersteuning
Een sociaal netwerk is een kring van mensen met wie u regelmatig contact heeft. Bijvoorbeeld vrienden, familie of kennissen. Deze mensen kunnen een belangrijke steun voor u zijn:

  • U kunt met hen de zorg en de verantwoordelijkheid delen. Die worden daardoor minder zwaar.
  • U kunt uw verhaal bij hen kwijt en ervaringen uitwisselen.
  • Het kan u een veilig gevoel geven dat er mensen zijn die de zorg van u kunnen overnemen.
  • Een sociaal netwerk maakt uw wereld groter. 

Vraag om hulp
Hulp komt meestal niet vanzelf op u af. Vaak willen mensen u best helpen, maar weten ze niet dat u hulp nodig heeft. U zult het ze moeten vragen. Denk daarbij niet alleen aan uw naaste familie, maar ook aan andere mensen in uw omgeving.

Kijk op gemeente 's-Hertogenbosch.nl/ ondersteuning en zorg/mantelzorg voor de meest actuele informatie.

Laatst bijgewerkt op: 24 juli 2017

Naar boven